2. 2. 2020

Recenze: Tiché roky




Zatím poslední román Aleny Mornštajnové tentokrát primárně nepojednává o žádném historickém tématu. Tiché roky jsou intimní rodinné drama. Povedlo se autorce navázat na úspěch bestselleru Hana?

Tiché roky jsem, stejně jako román Hana, poslouchal jako audioknihu. Obě dvě knihy jsem poslouchal ve velmi krátkém časovém období, tudíž se nevyhnu porovnávání obou titulů. Od zatím nejnovějšího titulu Aleny Mornštajnové jsem opět očekával velmi emocionální zážitek, který ve mně zůstane ještě dlouho po doposlouchání knihy. Jestli se to povedlo se dozvíte v následujícím textu.



Rodina na prvním místě

Tiché roky tentokrát nepopisují žádnou historickou událost, byť historie v románu nezanedbatelnou roli určitě hraje. Příběh je rozdělen na dvě hlavní dějové linky. Každá z nich ,má jinou hlavní postavu a každá se i odehrává v jiném časovém období. Obě dějové linky se samozřejmě promyšleně doplňují. Taktéž i postavy jsou navzájem propletené. První dějová linka se zaměřuje na postavu uzavřené dívky Bohdany, která žije v domě s neurotickým a věcně mrzutým otcem a svou nevlastní matkou Bělou. Bohdanu trápí nejen neustále napětí v domě, ale i tajemství, které ji nedá spát. Vedle toho druhá dějová linka se zabývá příběhem zapáleného komunisty Svatopluka. Ten svůj život zasvětil hlavně budování socialismu. Kromě toho je však oddán své manželce a své dveří. Nic však není růžové a Svatopluk to pozná plnými doušky.

Neustálé napětí

U předchozího autorčina díla jsem popisoval nepříjemně mrazivý pocit, který mě provázel celým poslechem audioknihy. Tiché roky jsou na tom dost podobně. Zde mám však pocit neustálého tísnivého napětí. Napětí, které musí každou chvíli vyvrcholí v něco, co nějak zamává celým příběhem. Opět zde musím pochválit autorčinu práci s textem a  dávkováním emocí.


Slovo na konec

Závěrem je třeba říct, že jsem od knihy dostal přesně to, co jsem očekával. Tedy velmi emocionální, ale zároveň velice promyšlený příběh, který na mně nezanechá suchou nit. Pokud bych měl Tiché roky srovnávat s Hanou, troufnu si říct, že na tom jsou ještě o kousek lépe. Možná to bude tím, že mně zasazení do po revoluční doby, respektive do totalitního Československa, sedla lépe než válečné období. Každopádně kvalitativně jsou na tom obě knihy velice podobně. Obě tedy doporučuji k přečtení.

Info o knize
Historický román
Autor: Alena Mornštajnová
Vydalo: Host, 2019
Počet stran: 296

Audiokniha
Čte: Klára Suchá, Miroslav Hanuš
Délka: 8h 30min.
Vydalo: OneHotBook, 2019

Hodnocení: 8/10 

Žádné komentáře:

Okomentovat