15. 1. 2020

Nejlepší hry roku 2019




Podobný článek jsem psal již na kukatko.cz, ale abych vás neochudil ani tady, dám si tu práci a přepíšu to i zde na blog. Předešlý rok byl na povedené hry celkem bohatý. Dočkali jsme se mnoha pokračování úspěšných sérií. Vzpomeňme například nový Total War. Kromě toho jsme měli možnost vyzkoušet i zcela nové značky. Konečně vyšel například Kojimův Death Stranding.  V tomto článku vyberu to nejlepší v jednotlivých žánrech, co v minulém roce vyšlo. Upozorňuji, že výběr je silně subjektivní, takže s ním spousta lidí nemusí souhlasit. Například můj šéfredaktor kroutil hlavou nad vítězem v kategorii Akční hra roku.  Opravdu toho nebylo málo a bylo velmi obtížné vybrat pouze jednu nejlepší hru v dané kategorii. Nakonec se to povedlo a máme zde vyhlášení nejlepších titulů v jednotlivých kategoriích.


Nejlepší VR hra: Blood & Truth

Virtuální realita si pomalu vydobývá své místo na herním poli. Já stále zastávám názor, že nemá zatím budoucnost. Ale kdo jsem já, abych soudil. Nejlepší VR titul předešlého roku jsem nevybíral jednotlivě pro každé zařízení, ale rozhodl jsem se vybrat jeden napříč všemi VR zařízeními. Absolutním vítězem této kategorie je akční střílečka Blood & Truth, která vychází pro Playstation VR. Hra si na získala naprosto úžasným béčkovým příběhem a doslova návykovou hratelností. Blood & Truth je jasným důkazem toho, že VR hry jdou stále dopředu a za pár let se snad dočkáme plnohodnotných titulů, srovnatelnými s těmi, které nespadají do kategorie VR. Vzpomeňme na chystaná Half-Life: Alyx.




Nejlepší strategická hra: Total War: Three Kingdoms

Série Total War dlouhodobě patří mezi to nejlepší, co v rámci žánru strategických her vychází. Zatím poslední díl, který nás zavedl až do předaleké Číny, opět ukázal proč je tato série na vrcholu. Opravdu nezaměnitelná hratelnost, která je navíc posílena silným příběhem. Vše zabaleno do opravdu líbivé grafiky. Total War: Three Kingdoms však šel ještě dále a v současnosti se jedná o naprosto nejlepší díl této legendární série.




Nejlepší adventura: The Dark Pictures

Na cenu za nejlepší adventuru loňského roku se třáslo hned několik titulů. Jedním z nich byl Disco Elysium, který byl však nakonec přeřazen. Dalším adeptem bylo hororové The Sinking City, ten však své kvality nepotvrdil. Vítěz může být jen jeden a pro letošek je to taktéž hororová adventura The Dark Pictures: Man of Medan. Ve skutečnosti jde spíše o interaktivní film, který vypráví tajemný a děsu plný příběh z 2. světové války, než o plnohodnotnou hru, ale to není vůbec na škodu. Velkým plusem je, že příběh můžete prožívat i se svými přáteli, díky skvělému multiplayeru.



Nejlepší sportovní/závodní hra: Dirt Rally 2.0

Borci z Codemasters zkrátka závodní hry umí. Vzpomeňme legendární série Colin McRae Rally nebo TOCA Race Driver. Právě do prvně jmenované série patří i náš vítěz této sportovně-závodní kategorie. Dirt Rally 2.0 je nástupcem stejnojmenného titulu z roku 2015, který celou sérii restartoval a posunul na vyšší level hratelnosti. Dirt Rally 2.0 je zase o nějaký kousek dále. Samozřejmostí je lepší grafická stránka hry. Již tak propracovaný jízdní a fyzikální model z předchozího dílu zase o kousek přiblížil dokonalosti. Velkým plusem je i zcela nový režim kariéry, který prošel oproti předešlému dílu mnoha vylepšeními. Dirt Rally 2.0 ukazuje, jak má vypadat závodní hra. Bohužel však není pro každého, jelikož je jasně vidět příklon k simulátoru, oproti předchozím dílům, které měly blíže spíše k arkádovému závodění.




Nejlepší RPG hra: Disco Elysium

O vítězi v kategorii Nejlepší PRG roku 2019 jsem dlouho uvažoval, jelikož jsem ho stejně tak mohli umístit na první příčku v kategorii o nejlepší adventuru. Nový počin ukrajinského studia ZA/UM totiž balancuje přesně někde mezi těmito dvěma žánry. Disco Elysium se vůbec netají inspirací legendárním Planescape: Torment. Ten se také profiloval jako RPG s vydatnou složkou adventurního žánru. Současník nabízí, stejně jako jeho legendární předloha, velice rozmanitý svět, na který se hráč dívá shora. K tomu přidejme dokonalý příběh, potemnělou atmosféru a máme jeden z nejzajímavějších titulů loňského roku.




Nejlepší akční hra: Death Stranding

Říká se, že to nejlepší má přijít na konec a tady to platí hned dvojnásob. Death Stranding je naším jasným vítězem nejen v kategorii o nejlepší akční hru, ale kdybychom vyhlašovali celkového vítěze napříč všemi žánry, tento titul by se stal nejlepší hrou roku 2019. Death Stranding je zatím posledním dílem herního génia Hidea Kojimy, který má za sebou takové skvosty, jako je série Metal Gear Solid. Death Stranding byl před vydáním dlouhou dobu zahalen velkou dávkou tajemna. V podstatě jsme ani netušili, o co ve skutečnosti půjde. Nakonec jsme však dostali řemeslně dokonalou hru, která získávala sice rozporuplné, ale většinou velmi kladné reakce.



Žádné komentáře:

Okomentovat