20. 1. 2020

10 nejzajímavějších podcastů, které poslouchám



Podcasty jsou s námi již nějaký ten pátek. Až však poslední dobou zažívají doslova boom. Za krátkou dobu se tady vyrojila opravdu velká spousta podcastů.

Dneska se pod pojmem podcast schovává úplně všechno. Nebudu tady diskutovat, co je a co není podcast, ono to vlastně není ani důležité. Proto přistoupím na hru a v seznamu se objeví i například pořady z dílny Českého rozhlasu, což nejsou podcasty, ale ve streamovacích službách je najdete v rubrice podcast. Já osobně poslouchám podcasty velice často. Dnes vám tedy představím deset nejzajímavějších podcastů, které poslouchám.



10. Historie českého zločinu

Autor: Český rozhlas
Hned ze startu tady máme příklad pořadu, který není typický podcast, ale ve streamovacích službách je tak prezentován, proto i já ho řadím do tohoto seznamu. Historie českého zločinu je z větší části hraný rozhlasový pořad zabývající se zločinem u nás. Každý díl je věnován jednomu konkretnímu kriminálnímu případu. Tím nejzajímavějším na pořadu jsou hrané části. Ty Český rozhlas umí zkrátka výborně. Zbytek je pak doplněn komentářem vyšetřovatele nebo policejního historika, v závislosti na tom, v jakém období byl zločin či zločiny spáchány. Pokud se chcete něco dozvědět o kriminální činnosti na našem území zajímavou formou, Historie českého zločinu vychází každou středu.

9. Deep Talks

Autor: Petr Ludwig
Kdo by neznal Petra Ludwiga, autora knihy Konec prokrastinace a jeho pořad Deep Talks, který se věnuje rozhovorům se zajímavými hosty. Jak už název pořadu napovídá, rozhovory jsou vedeny především na hlubší témata, jako jsou například osobní hodnoty, kritické myšlení nebo smysl života. Škoda, že Deep Talks trpí „Nemocí českých podcastů“. To jest nadbytečné používání anglických výrazů. Někdy je i celkem otravné Petrovo skákání hostům do řeči a neustálé opakování některých témat. Přesto však patří Deep Talks k tomu lepšímu na české scéně.

8. Petr Mára Podcast

Autor: Petr Mára
Petra Máru asi není třeba příliš představovat. Technologický evangelista, Apple guru. I on má svůj podcast. Ten se odvíjí ve formě rozhovorů. Petr si zve většinou lidi z jeho okolí a probírá s nimi nejrůznější témata, která se většinou týkají technologií. Co se týče obsahu, je třeba pochválit výběr hostů. Na škodu je občas Petrův hlasový projev. I tento podcast však můžu s klidem doporučit.

7. ON AIR

Autor: Kytary.cz
Série hudebních rozhovorů natáčena ve studiu obchodu kytary.cz. Na jedné straně velice zajímaví hosté z hudebního světa, na druhé straně naprosto fenomenální moderátor, legenda hudební publicistiky, Pavel Kučera. Mezi hosty se objevili například Michal Malátný, Pokáč nebo třeba Milan Cais. Každý hudební nadšenec nesmí vynechat.

6. Meteor

Autor: Český rozhlas
Vědecko-populární pořad Českého rozhlasu se vysílá již od roku 1963. Za dlouhou dobu fungování si vydobyl velkou popularitu a početnou fanouškovskou základnu. Velkým plusem pořadu je srozumitelná forma informací a zajímavostí z vědy, techniky i přírody. Jednotlivé reportáže jsou propojeny vstupy vynikající moderatorské dvojice nebo dokonce i hudebními předěly. Pořad je určen široké věkové skupině 12-99.

5. Příběhy 20. století

Autor: Český rozhlas, Post Bellum
Dokumentární cyklus Příběhy  20. století patří k tomu nejlepšímu, co veřejnoprávní rozhlas nabízí. Tedy pokud máte rádi novodobé dějiny. Cyklus zabývá výpověďmi pamětníků 2. světové války nebo totalitního režimu u nás a v Evropě. V pořadu můžeme slyšet osudy válečných veteránů, vězňů z nacistických koncentračních táborů nebo třeba politické vězně a disidenty. Výpovědi jsou většinou velice osobní, šokující a jasně dávají najevo jak skvělé době nyní žijeme.

4. Off Season

Autor: Ca$hanova Bulhar, Labello
Podcast Off Season dvou raperů zaměřený na fotbal. Nedělám si srandu, je to tak. Zpočátku mně to taky přišlo jako šílená kombinace, ale pokud tomu dáte šanci, zamilujete si to. Jen ten fotbal moc nečekejte. Tohle je show Bulhara a Labella plná vtipů, zábavných historek a peprných výrazů. A jak s chutí tihle dva borci říkají „Pokud se ti to nelíbí, můžeš si založit svůj podcast.“

3. Studio N

Autor: Deník N
Zpravodajský podcast Deníku N s výborným moderátorem. Skvěle vybraná aktuální témata i jejich zpracování.

2. Brocast

Autor: Tomáš a Adam Dunovští
Momentálně jeden z nejlepších podcastu na naší scéně. Skvělý výběr hostů, dobře vybraná témata. Občasné moderátorské faily Tomáše a Adama plně vynahrazuje skvělá zábava, která občas nemá hranice. Velkým plusem je délka podcastu, která se průměrně pohybuje okolo dvou hodin. Pár dílu dokonce atakovalo hranici 3 hodin. Mínusem je nadbytečné užívání anglických výrazu. Ano, angličtina je důležitá, ale věta složená půl na půl z anglických a českých slov není rozhodně sexy. Je to spíše hrůza. Ale to je bohužel nešvar velkého množství podcastů.

1. Zápisník hráče

Autor: Martin Kudělka
Netřeba nic psát. Nejlepší z nejlepších. 😂

Žádné komentáře:

Okomentovat